Over Hans Knijff

We schrijven 1976 - in mijn Groningse studententijd - als ik voor het eerst een doka induik.

http://HansKnijff-Fotografie.nl/images/pics_db/images/hansknijff-fotografie.nl__Content_26edde560025a0d0de3785bfac93fefc_IMG_0043_portret2.jpg_b800baa48acd3604938ff328c78ff50f.jpg

Geweldig om zelf je filmpjes te ontwikkelen en de foto's in zwart-wit tot leven te zien komen. Het werkt aanstekelijk: je wilt nog méér mooie foto's maken en ontdekken hoe je prachtige lichtschakeringen in zwart-wit kunt leggen. Een ambachtelijkheid waar de digitale bewerking van vandaag niet tegenop kan, hoe 'lekker' het ook werkt in Photoshop.

Onbewust was ik bezig met mijn creatieve kant, gevoed door een drang tot perfectionisme.
Nú roept het nostalgische herinneringen op aan het vergrotingsapparaat en de geur van ontwikkelaar en fixeer.

Ik ben altijd blijven fotograferen, al was mijn dokatijdperk snel voorbij na een verhuizing en de komst van kinderen. Geen ruimte en tijd meer voor dat urenlange gepruts voor één mooie vergroting.
In de jaren '80 ben ik overgestapt op kleurenfotografie. 
Mijn kinderen zijn niet tekort gekomen. Ze zijn tot vervelens toe (voor hen, dan!) op foto vastgelegd. Stapels albums, daar ontbreekt het niet aan.

Ik had een lange loopbaan bij gemeenten als jurist, beleidsadviseur en overheidsmanager in de ruimtelijke sector. Later ook in het onderwijs als hbo-docent rechten en bestuurskunde.
Daarna ontstond de kans om wat meer
 'beroepsmatig' met fotografie bezig te zijn. Als het even kan laat ik me daarbij leiden door het adagium 'l' instant décisif' ('het beslissende moment') van de vermaarde fotograaf Henri Cartier-Bresson. Dat is de kunst om een actie precies op het juiste moment vast te leggen en dan ook nog in een goeie compositie. Ga er maar aan staan :-). 

Vanaf 2006 doe ik allerlei foto-opdrachten als freelancer in het noorden van het land. In mijn portfolio kun je daar voorbeelden van zien.
Verder ben ik rond 2011 een fotoproject gestart rond de aanleg van de Centrale As (4-baans weg in N.O.Friesland). Dat heeft geleid tot een luxe fotoboek met opnames van het 'oude' en 'nieuwe' landschap. Het boek is in juni 2018 verschenen als uitgave in eigen beheer. De oplage van 500 was in enkele maanden uitverkocht. In 2021 volgen nog twee fotoboeken één van Dokkum en één van het Noordoost Friesland (incl. Lauwersmeer en Wadden).

Ik ben me in de loop der tijd gaan toeleggen op het maken van panoramafoto's. Die 'gekte' bleek ik trouwens in mijn studententijd al te hebben. Ik vond een zwart-wit panorama terug uit 1976. Een 180° breedbeeld van de Noorderhaven in Groningen met al die oude schepen. Nog handmatig in elkaar geplakt, ongeveer een meter breed (zie hieronder).

http://HansKnijff-Fotografie.nl/images/pics_db/images/hansknijff-fotografie.nl__Content_43475fbac8813b22d3a211579eab8a9c_1976_Noorderhaven_panorama_verbeterd_orig.jpg_9dd23eb66b41a1ba4b9a2a71fd3b8f9a.jpg

In mijn fotogalerij heb ik een aparte map voor panorama's gemaakt. Daar staat hij ook in.
Kijk eens rond in de fotogalerij met diverse 'albums'. Je kunt alle foto's bestellen op vol formaat. Buiten de website om heb ik nog veel meer stockfoto's, dus vraag maar raak als je iets zoekt. En ik ben tegen uurtarief beschikbaar voor foto-opdrachten. 

Voor prijzenindicatie zie de contactpagina.

Een groet van Hans Knijff

(update jan. 2021)